Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Digital Markets Act (DMA), za kterým stojí Evropská unie, do značné míry vynutila změnu chování Applu. Ten musí otevřít operační systém iOS a podobné. Přichází tak např. sideloading aplikací.
unreall (521) | 26.1.202423:12
Tiež s tým moc nesúhlasím a žiadne otváranie som naozaj nepotreboval. Android je plny kdejakeho bordelu a balastu a ja ho na iOS nepotrebujem. Vlastne je to aj jeden z dôvodov, prečo mu dávam prednosť.
Odpovědět1  1
kazaxx (284) | 26.1.20248:29
No nevyuziji. Prave uzavrenost iPhonu mi vyhovuje, jelikoz v telefonu mame dulezite osobni veci ­(hesla, emaily, fotky­). V desktopu mi ta uzavrenost Applu vadi ­(hlavne co se tyce hw a gpu­), ale u telefonu to je velka vyhoda. Holt EU si chce taky smirovat… Kdo chce diru do telefonu, necht si poslouzi.
Odpovědět5  5
odb (541) | 26.1.202410:20
Pekne subjektivny pohlad. A ako si prisiel na to smirovanie.
Monopol nieje dobry a toto dava moznost vzniknu konkurencie. Hned aj znizil poplatky aby znizili motivaciu odist. Ak vznikne nejaka zaujimava konkurencia, tak s nimi pojde este nizsie, lebo este ma kam.
Tu je rec o SW. V pripapade macOS taka uzaretost neexistuje. Vies tam fungovat bez potreby apple uctu­/storu­(ani tam ty neotravuje, nenuti ta do toho ako MS­), instalovat aplikacie od tretich stran. Na desktope nemas hesla, maily a fotky? V com je rozdiel?

EU ma u mna velke plus za to ako sa v poslednom obdobi pustila riesit online svet. Co je dolezitejsie, ze to vyzera ze sa toho konecne chopili rozmuny ludia. v minulosti som ma pocit to riesil niekto, co o tom nemal paru. GDPR, DSA,... a aj toto caka aj zvsok sveta. EU malo gule prist s tym ako prve a zvysku sveta tym usetrilo pracu. Online priestor bol dhlu dobu zanedbany a nikomu sa ­"nechcelo­" s tym nieco robit. Nechcelo som dal do uvodozviek, lebo osobne si mylsim, ze to bolo ucelove.
Odpovědět4  1
kazaxx (284) | 26.1.202410:46
samozřejmě že subjektivní pohled, protože iPhone používám už od verze 4. Kolika uživatelům Android telefonům se už někdo dostal na účet skrze appku a kolika že u iPhone? EU nevěřím protože stále promýšlí a vydává, byť zatím ořezané, šmírovací směrnice a doporučení. Tohle plíživé vynucování si k nesvobodě lidí holt někteří rádi ignorují. Zrovna teď mě napadlo DAC7 které je z pera EU a žádný člen ­(kteri podepsal lisabon­) to nemůže blokovat. A za to má od tebe EU plus .. Netuším ani nevidím důvod, proč bych měl potřebu instalovat appky mimo Appstore? jakou App iOS nemá a Android jo, tak moc důležitou že každý ­"must have­"?

Co se týče macOS. Tam mi vadí jen uzavřenost ohledně hardware, jak fyzicky tak i po stránce ovladačů.
Odpovědět3  5
odb (541) | 26.1.202411:51
DAC7 riesi dane a nie online prestor ako taky. Co je v principe zle na DAC7? DAC7 by asi neexistovala ak by si ludia plnili povinnosti.

Jasne, ze tebe ako uzivatelovi sa ti to moze zdat jedno. Ked ti ale vdaka otvoreniu trhnu klesnu ceny za appky a sluzby, tak sa potesis vsak?

Predstav si takych vyvojarov alebo platformy ponukajuce sluzby­/SW, ktory museli strpiet pravidla a hlavne ceny Applu, lebo ina moznsot nebola. Appstre je zlate vajce pre Apple. Si myslim, ze keby mal Apple nastavane lepsie podmienky, tak nicomu takemu nemuselo prist. A ano chapem vyhody pristupu Apple.


Vseobecne ak by sa ludia spravali rozumne, tak by sme tu nemali regulacie. Bohuzial to je nerealne, tak tu regulacie musime mat. Ake velke su­/budu zalezi len na nas.
Odpovědět4  1
Milan Šurkala (4972) | 26.1.202412:29
"Ked ti ale vdaka otvoreniu trhnu klesnu ceny za appky a sluzby, tak sa potesis vsak? ­"

Tady je hned několik otázek. Klesnou o kolik a klesnou vůbec? Toto se může projevit především pro nákupy v rámci aplikace ­(a ne až tak moc pro nákup aplikace jako takové ­- třeba audioknihy v rámci Spotify, DLC pro hry­), kdy je nepraktické lézt mimo aplikaci. Spousta aplikací se dala snadno řešit mimo systém Applu, což se týká třeba streamovacích služeb, takže ta možnost tu vždy byla, pokud někdo chtěl. Bylo to ale nekomfortní, to je pravda.

Já osobně toto také nevnímám zrovna jako pozitivní krok, i když si uvědomuju i výhody, které to má. A myslím, že nejvíce nevýhod těchto kroků zažijí právě ti, kteří ho schvalují nejvíce.
Odpovědět3  0
odb (541) | 29.1.20248:40
Teraz som si na inom webe precital o tychto zmenach a tam to bolo lepsie vysvetlene. Hlavne t apasaz o poplatku za instalaciu. Tak ako si to nastavil Apple, tak to cele zabili a neguje tu moznost alternativnyvh storov.

Som zvedavy ako sa k tomu postavi EU.
Odpovědět1  0
dabelik (2) | 26.1.202413:14
„Ked ti ale vdaka otvoreniu trhnu klesnu ceny za appky a sluzby, tak sa potesis vsak?”

Neklesnú, teda aspoň nie v prípade tých appiek, ktoré to so svojou existenciou myslia vážne a stanú sa ­"in­" ­(od milióna stiahnutí a viac­). Viz. kalkulačku:

https:­/­/developer.apple.com­/support­/fee­-calculator­-for­-apps­-in­-the­-eu­/

Súhlasím s názorom, že otvorenie nie je najšťastnejšie riešenie. Iba vzniknú nové starosti ako chrániť svojich blízkych, ktorí nie sú až tak zbehlí v IT. Tí čo neustále majú potrebu kritizovať, názor i tak ­(ako bolo spomenuté v článku­) pravdepodobne ani nezmenia. Tie neustále rozbroje medzi Apple ­"iOvce­" a inými ­(asi nadľudia, keďže majú právo ma ovcov nazývať­) je už asi tak dekádu trápne. Škoda, že sme nedospeli do stavu kedy namiesto urážok, by sa objektívne poukazovalo na nedostatky a tým tlačilo na vylepšenia tej či onej platformy.
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 26.1.202417:18
Jaké appky Android má a iOS ne? Překvapivě se najdou případy app který míří na maximalizaci svobody a soukromí. Tak například v appstoru nenajdeš českej Vexl, který cílí na p2p směnu btc aby stát neměl možnost nešmíroval transakce lidí a porušovat tak jejich právo na soukromí. A to se zdůvodněním od Applu že používání nabádání používání hotovosti je ­"reckless­".
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1488) | 27.1.202411:37
Jak to tak čtu tak jste jasný prototyp, ­"někdo musí myslet za mě, já to sám nezvládám­" V tomto případě apple,.
"Netuším ani nevidím důvod, proč bych měl potřebu instalovat appky mimo Appstore?­"
třeba mám aplikaci která porušuje pravidla i play, je proti krádeži mobilu, ale umí mnoho věcí a když má root, tak i zapnout vzdáleně gps.
Jinak google nechal veškeré rozhodnutí na uživateli, tak není možné to co tvrdíte. Když to oprávnění aplikaci nedám tak ji nenainstaluji=nikdo mi nic neukradne, jinak je android velmi bezpečný
Odpovědět0  1
kazaxx (284) | 27.1.202412:45
Ano, clovek schvalujici regule EU je clovek, ktery neumi myslet za sebe. Ja mam problem pouze s otevrenim telefonu. Kdyz ma clovek problem se zaheslovanym androidem ­(treba kradeny­), tak sikovny stoural tam do par hodin je. Popripade umi cele preinstalovat. S iOS te posle do haje. Mas smulu. A aby si tohle Apple ohlidal, musi byt uzavreny. Nezpecny Android? Ktery? Viz predposledni veta. Krasne je to s nastavenim firewallu u app na iOS ­(i macos­). Android to ma vice volnejsi, coz je zneuzitelne. Viz odposlouchavac reklam, jde to u Androidu s uctem pres google vubec vypnout? Osobne si myslim ze ne. Na iOS ano. Android je deravy jak vezirek na ryby. Podle novych reguli od EU bude brzo i iOS.
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1488) | 27.1.202413:30
"Kdyz ma clovek problem se zaheslovanym androidem ​­(treba kradeny​­), tak sikovny stoural tam do par hodin je.­"
vlastní zkušenost s androidem za 3k? Porovnáváte hrušky a jabkal, nebo nějaký iphone koupím za 3k. Porovnejte iphone s mou s21, šikovný šťoural bez hesla neprovede nic, a naprosto šikovný šťoural který se pokusí využít cold bug nebo jiný způsob jak se dostat k datům, už fyzicky, tak bezpečnostní čip ty data která jsou už tak zašifrována v paměti raději zničí než aby je vydal.
"Android je deravy jak vezirek na ryby.­"
napřed doporučuji studovat a pak něco psát, bo tyto informace jste našel u cesy.
"Nezpecny Android? Ktery?­"
viz. věta výše, a chvíli mi trvalo se přelouskat tou chybou.
Ono jde vidět že jste uživatel iphone, o androidu nemáte ani páru. A žerete kecy apple i s navijákem.
Odpovědět2  1
odb (541) | 29.1.20249:27
Clovek, ktry si tie regule neprecita ale staci mu vycuc z kadejakeho ­(polo­)buvlarneho webu­/media je clovek ktory neumi myslet za sebe.

Toto som si vsimol uz od ­"regulacie vykonu vysavacov­". Asi vsetky media z tej regulacia vytiahli len tu regulaciu vykonu. Bolo to vytrhnute z kontextu aby to bolo zaujimavejsie a ludia im na ta skocili. Nikto si nedal tu naahu precitat celu tu regulaciu. Tobolo komentarov po internete o zlej EU. Osobne dobre vysvetlenu tuto regulaciu som pocul len v jednej duskusii vo verejnopravnom radiu.
Toto sa deje vzdy v podstate pri kazdej regulacii. Co to bolo narekov akomentarov pri DSA a z komentarov bolo znovu jasne, ze si nikto neprecital a stacil mu ten zjednoduseny popis z novu vyrhnuty z kontextu. pardon na rootu sa nasiel jeden clovek, co si precital a tiez nechapal tie rekacie ludi.

Ako DMA­(tak sa vola ta regulacia EU­) a moznost mat alternativne stores urobi iOS deravym? Ak je to tak, tak iOS je deravy uz teraz. Z tvojho komentara mi vychadza, ze namiesto aby Apple v iOS opravil tie diery, tak postavil dalsi plot­(Apple store­).

Vobec nieje pravda, ze iOS musi byt uzavrety aby neslo pouzivat kradnuty iPhone. Aj kradnuty iPhone vies prenistalovat ale na jeho pouzivanie potrebujes internet a cez neho a cez jeho identifikaciu telefonu vie Apple odhalit­/najst kradnuty telefon. To nema nic spolocne s uzavrenostou iOS. Toto maju aj Androdid telefony Aj bez toho su ukradnute telefony odhalitelne na zaklade IMEI ale globalne to nefunguje dobre, tak si k tomu vyrobcovia OS vytvorli alternativu. Tak isto vie identifikovat Apple aj napriklad macbooky a macOS pritom nieje zuavrety.

iOS nemusi by uzavrety aby bol bezpecny. Ako som spominal macOS nieje uzavrety a nevsimol som si zeby sa ludia hufne stazovali na jeho nebezpecnost. Apple si ho uzavrel, lebo je to prenho vyhodnejsie nielen z bezpecnostneho hladiska. Rovnako ako som spominal, ak by si Apple nastavil ferove podmienky, tak nikto by nemal potrebu brojit proti Apple­(rovnako proti Googlu a Androidu­).
Odpovědět2  0
asip80 (1175) | 27.1.202413:29
třeba používám SW z trhu, který je teď sankcionovaný a bez sideloadu se k němu aktuálně nelze dostat ­(dříve byl normálně dostupný v obou obchodech)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.